andere naamNieuwe afbeeldingNieuwe afbeeldingNieuwe afbeeldingboerderij de zalmboerderijd

"De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst."

-Godfried Bomans

Boerderij de Zalm - Historie

Er is een prachtig verhaal uit de overlevering over onze boerderij. Het was toen nog geen boerderij, maar het woonhuis van een dame van stand. Zij zou de maîtresse zijn geweest van een belangrijke heer van stand. Een ‘maîtraisse en titre’ wel te verstaan. Dat was een officiële maîtresse, zoals sommige Franse edelen en politici in de zeventiende, achttiende eeuw hadden. Het huis heette toen Hofstede de Uitvlugt. Zou het dat ook zijn geweest voor deze heer van stand: een uitvlucht als hij deze dame bezocht?

Bouwtechnisch zou het wel eens kunnen kloppen, als we naar de boerderij kijken.
Het huis heeft duidelijk eerst een andere bestemming gehad. En gezien de bouwstijl, die in die tijd kostbaar was, moet er iemand hebben gewoond die rijk was of door een ander goed onderhouden werd, als u begrijpt wat ik bedoel ;-)

Wij vermoeden dat de binnenmuren eerst buitenmuren waren. De binnenmuren van ons huis zijn zo dik dat ze daar uitermate geschikt voor zouden zijn geweest. De bouwstijl van de boerderij is niet lokaal. Dit type boerderijen vind je veel in Friesland en omgeving. In onze streek zie je andere type boerderijen met andere vormen en kenmerken.

De geschiedenis vanaf 1873 is bekender. Het huis werd toen verkocht aan de dijkgraaf. Het dijkhuis is een prachtig monumentaal gebouw in Schalkwijk op een steenworp afstand van de boerderij. Destijds was de boerderij hieraan verbonden. De dijkgraaf had op veel verschillende plekken zakelijke belangen. Voor ‘Hofstede de Uitvlugt’ betekende het dat het een boerderij werd: Boerderij de Zalm. Er werd namelijk in die tijd op de lek naar zalm gevist. Het enige wat nog herinnert is de tablet in de gevel, waarop een zalm staat afgebeeld met het jaartal 1891.

Verder werd er op de boerderij klei gewonnen en aan landbouw gedaan. Het klei had de dijkgraaf weer nodig voor zijn steenfabrieken in Utrecht. Slimme vent, die dijkgraaf.

In 1916 wordt de boerderij door mijn overgroot-opa gekocht en daarna neemt mijn opa (zijn schoonzoon) in 1935 de boerderij over. Het is dan inmiddels een gemengde boerderij. Er zijn varkens en koeien, en later ook schapen. Na mijn opa, neemt mijn vader als oudste zoon de boerderij over. En pas in 2003 komen wij, mijn man Wouter en ik op de boerderij wonen. En ook wij drukken onze stempel op de boerderij. We hebben veel geklust, opgeknapt en verbeterd om ons woongenot en jouw verblijf te veraangenamen. De boerderij is nu een plek om te genieten, te ont-moeten & te ontspannen. Zo gaat dat in het verloop van de tijd. Alles is altijd maar ‘even’...

Wil je het met eigen ogen zien? Je bent van harte welkom. Ik kan je er van alles over vertellen.